Min by

Här i krokarna har alla en by. Det kan vara byn man kommer ifrån eller nånstans där man har stuga eller så. Jag var först lite avundsjuk och ville också ha en by, men insåg att jag har ju en by, Kukkola! Så Kukkola är numer min by.

Kukkola från finska Kukkola!

20130929-170247.jpg

I min by växte mormor upp, här är huset.

20130929-170502.jpg

Inne i huset skrämde vi slag på mammas kusin så jag glömde helt att fota förutom denna eminenta bild. Trehjuling var fin!

20130929-170727.jpg

Lada

20130929-174415.jpg

Vi tittade förstås också på sågen och kvarnarna. Lite mörkt att fota inne, särskilt där vi klev in bakvägen.

20130929-174630.jpg

20130929-174719.jpg

20130929-174807.jpg

20130929-174900.jpg

Båtar

20130929-175026.jpg

Stuga

20130929-175109.jpg

Forsen, vid min by.

20130929-175207.jpg

8 Responses to Min by

 1. Ah! Kukkola. Älskade stavningen som liten… Det var väl i ladan Svenne ramlade ner från höloftet och fick hjärnskakning. Hittade ni likboden där mormors kusiner skulle lära sig att läsa i gröten eller hur det nu var? Det var väl en sådan där lillstuga mormor skulle köpa om de hade lyckats med att skifta arvet för en si sådär 30 år sedan…

  • Likboden har jag inte hört nåt om, men det låter spännande!
   Stavningen tyckte jag också var rolig och Ruben må vara smart, ibland, men det var inte förrän han läste din kommentar som han kom på det så nu har han retat mig för att min by låter som Kukhåla, mycket roligt. :-)

 2. Om jag inte ser fel är det faster Lydias stuga som numera är museum. Faster Lydia var faster till min mamma. Hon blev gammal och hade ett krokigt finger för hon fick en knappnål i fingret och knappnålen var smutsig och det blev infektion. Olika minnen har vi från Kukkola. Ja, höloftet föll Svenne ifrån, likboden och gröten har jag glömt. Men vad skönt att du nu fått en egen by och att du haft möjlighet att göra ett ”sista” besök där.

  • Japp, står till och med på tillhörande skylt att Lydia Lahti bott i stugan, dock tror jag den är flyttad lite. Den där gröten vill jag höra mer om!

 3. Barbro påstår att det där med gröten är ett eget påhitt från mig. Men mormors farfar var den siste kände trollkarlen – eller nåjden som Barbro noggrant påpekar – i släkten. Han stämde blod, han satte kor i ”sin”, bota sjuka, hade alltid småfolk med sig när han gick och spådde i framtiden (och där tror jag att gröten kommer in!!!). Mormors farbröder och fastrar vågade aldrig gå till liknelsen när han dött. Där skulle han enligt egen utsago lärt dem sina konster efter sin död. Det du! Han är tom omnämnd i en bok som Barbro har.

  • Åh, jag hade gärna gått till likboden, med eller utan gröt, och lärt mig allt han kunde! Mer konstigheter åt folket!

 4. Likboden ska det stå…

 5. Barbro Östling

  Ja du Emelie, kul att du blivit med by! Likboden var också släktens ishus, låg nere vid forsen nära den gamla bastun. Och spökade gjorde det i nästan varje stuga. Från faster Lydias stuga har jag fått min kökssoffa, och den spökar också. Kvarnen som du har med på bild är familjehistoriskt en viktig plats. I kvarnkammaren där föddes din mormor, så och hennes bror Heikki. I kvarnen bodde småtomtarna som skyddade kvarnen. Varje kväll ställdes det ut gröt till dom. Om man glömde kunde det gå illa. Din mammas morfar hade också en tam trana som han tog hand om. Men den var lite ilsken av sig så man fick se upp så man inte fick sig ett nyp (allt enligt mormor Elsa). Hos Tyra kan du hitta en släktbibel som spökar den också.
  Det hus som du kallar lada var ladugården. Där bodde gårdens alla djur. I gaveln fanns utedasset. Kram, Kicki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>