Monthly Archives: juli 2013

Gällivare flygplats

Gällivare flygplats – Fredag kväll

Med leende läppar och glittrande ögon kliver jag in i ankomsthallen. Blickar förväntansfullt ut över anländande passagerare. Skiner upp och smälter långsamt ner i hans famn. Världen stannar upp, det finns bara VI.

20130715-190928.jpg

Gällivare flygplats – Måndag eftermiddag

Med en sista blick genom glasväggen vänder jag mig om och går ut genom dörren. Långsamma steg över parkeringsplatsen, tårarna droppandes ner för mina kinder. Ensam.

Barn av vår tid

När jag var liten hade jag halva serien ”Från A till Ö” med Hedvig och Helge från 1974 på video, den andra halvan hade som tur var min kompis Natalie! Åtskilliga timmar har vi tittat, lärt oss många nya ord och sjungit med i jingeln.
”Skulle jag inte kunna så enkla saker, jag bara frågar? Kom och skriv mig det på näsan den som vågar!”

När jag var liten var det bara kul med Hedvigs näsa som växte när hon hörde ord hon inte förstod vad de betyder och att mycket i serien var gammalt redan när jag var lite. Här om dagen hittade jag serien i SVTs ”Öppet Arkiv” och var förstås tvungen att titta!

20130707-150852.jpg

Min älskade barndomsserie håller än, kanske har jag ännu större behållning av den idag när jag både minns vad jag gillade som barn och förstår vilken tid den kommer ifrån. Att barn fick lära sig betydelsen av auktoritär, byråkrat, bordlagd, standard, biodynamisk, ekologi, fältbiolog, politik, skatt, demokrati(av självaste Olof Palme!), jämlikhet, könsroll, allemansrätt, informera, indoktrinera, censur, demonstrera och åsikt var knappast någon slump. Undra vilka ord som hade varit med om serien gjordes idag? Trots att serien är 40 år gammal vågar jag påstå att det fortfarande är en och annan som höjer på ögonbrynen när TV-montören visar sig vara kvinna.

Uppväxt med den serien är det kanske inte konstigt att jag hade en period med Nationalteatern och Ebba Grön i högstadiet. Eller ja, Ebba Grön kanske jag fortfarande lyssnar på ibland.

Appropå 1974 var det första året en kvinna jobbade under i jord i gruvan i Kiruna, i Malmberget däremot arbetade första kvinnan redan 1963, dock med dispens som upphörde när hon skiljde sig från sin man.

Jag hoppas att att få uppleva dagen då betydelsen av jämlikhet blivit så självklar att den åter igen är svår att förklara då ingen längre kan föreställa sig något annat.